söndag 11 september 2016

Röra, tafsa och våldta?

För ett tag sedan gick debatten het om att män tafsar på kvinnor på olika offentliga platser och tillställningar. Tjejer och kvinnor känner sig inte trygga att gå på konserter, restauranger och liknande.

Nu läste jag i GP om Isabelle som blev våldtagen på en båt när hon var där med sina kompisar. Jag blir alldeles stum när jag läste artikeln om detta vidriga övergrepp. Och sen när man får läsa Isabelle's egen berättelse så brister det totalt. Läs hennes text här på nyheter 24.

Jag har verkligen SÅ svårt att förstå hur det kan bli så här!? Hur kan någon man, ungdom, pojkspoling göra något dylikt?
Vad får dig att tro att du har någon som helst rätt att röra, tafsa eller våldta en annan person.

Det är liksom sunt bondförnuft att man inte rör eller tar något som tillhör någon annan!!

Sen till efterspelet av denna redan fruktansvärda händelse i Isabelles liv, rättsprocessen. Att först bara kunna komma tillbaka efter att ha varit med om en sådan sak måste vara en uppförsbacke som jag inte skulle vilja ställas inför. Att då få ett sånt massivt motstånd från samhället skulle nog få vilken stark människa som helst att baxna.

Jag kan förstå att det finns gånger då det är "svårare" att bevisa vad som har hänt MEN i de fallen där det är uppenbart och det finns mycket bevisning måste samhället ställa sig på rätt sida - i det här fallet Isabellas sida.

Isabella skriver i sin artikel att våldtäktsmannen går fri men om man inte betalar tv-lincensen så blir det ett väldigt liv...
Det måste ju finns någon i riksdagens och regeringens korridorer som kan ta tag i den här frågan. Släpp det som inte är viktigt och koncentrera er på att lösa dessa problem. Allt går inte att lösa men mycket går om bara någon har ryggrad nog att jobba med det.

En annan sak jag funderar över är vart detta beteende kommer ifrån eller föds. Hur kan man se på en annan människa och hennes kropp som något som jag kan våldföra mig på på de mest vulgära och vidriga sätt?
Kan det vara så att porren, som idag är så lätt att få tag på, är en stor bidragande orsak. För porren har ingenting med kärlek att göra. Porr = begär, jag vill ha medan sann kärlek = ge, utgivande, jag vill ge det finaste jag har till en annan människa.

Kanske vi ska titta på porrens och lössläpthetens verkningar. Vi kanske måste lära ut dessa normala normer igen till eleverna i skolan istället för att tjafsa om normkritik och normkreativitet ända ner på dagisnivå.

Sverige behöver verkligen inte mer lössläpthet idag utan mer av grundläggande normer som visar på vad som är rätt och fel och som sätter gränser. Och om man går över de gränserna skall det straffa sig! 

Jag önskade att jag kunde få titta in i Isabellas ögon och säga till henne från hela mitt hjärta (som gråter över det som har hänt henne): Alla män är inte som han, det finns män som aldrig skulle göra något så hemskt. Och jag ska göra allt som står i min makt att påverka samhället att ställa sig på rätt sida - din sida Isabelle.


1 kommentar:

  1. Right on target Manne!
    Rättsprocessen blev tyvärr en andra våldtäkt för henne!
    Hoppas av hela mitt hjärta att Isabellas sår kommer läka och att Karma slår till mot förövaren!

    SvaraRadera