måndag 26 januari 2009

Blockera, blockera inte....

Debatterna går höga runt om i bloggvärlden. Man kan sitta i sitt hem framför datorn och tycka om allt möjligt och omöjligt. Att man inte möter en person öga mot öga gör att en del personer vågar ta i när man säger sin mening och för en del innebär "det dolda" att man kanske vågar säga sin mening överhuvudtaget.

En del debatter tenderar att gå över styr. Man kanske väljer hårdare uttryck än vad brukligt är. Ibland så får man inte de svar man vill ha och då tar man i eller så får man inte svar på sina frågor vilket upprör en del känslor.

Jag tycker att vi borde kunna "dämpa" debattens tonläge i många fall. Vi måste trots våra "rätta" argument vara så pass känsliga för den personen via debatterar med att vi använder ett vårdat och korrekt språk.

Sedan bör det ju inte vara så att när man har gett sig ut i bloggvärlden för att debattera, att man undviker att svara på konkreta och relevanta frågor. Har man startat en debatt så kan det ibland kännas som lite obligatoriskt att svara om man ex. har varit otydlig eller om man har skrivit något i vetskap om att det är lite provocerande.


Man brukar säga att det är aldrig ens fel att två träter och det kan väl gälla även här. Man får ge och ta. Men om man beter sig sjyst så har man all rätt att få samma behandling tillbaka.

Att sitta och kasta paj på varandra gör ju ingen nytta. Att vara den som kommer med det fyndigaste "påhoppet" hjälper inte heller någonting. Låt oss sluta kasta sand på varandra och ta tillbaka debatten till kärnfrågorna. För som det är nu så har en del debatter spunnit upp sig så i varv att det som nu debatteras är saker som är helt irrelevanta till frågans ursprung.

Låt oss använda bloggvärlden till att föra en sund debatt om det vi tycker är av värde och låt oss alltid tänka på att bakom varje bloggsite sitter en människa av kött och blod, som är värd all respekt och som också skall respektera andra.

Några små tankar om en stor värld!

Emanuel

3 kommentarer:

  1. Mycket bra skrivet! Om alla som skriver blogginlägg bara skulle skriva sådant som de skulle kunna säga till den andra personen ansikte mot ansikte skulle debattklimatet bli mycket bättre.

    Snygg blogg, förresten!

    SvaraRadera
  2. A Maria E

    Tack!

    Det kan ibland vara lätt att bli lite för ivrig och det tror jag gäller oss alla.

    Ha en bra dag!

    Emanuel

    SvaraRadera
  3. Håller helt med dig. Skriver själv om ämnet på min blogg fast ur en annorlunda synvinkel. Men visst blir man ledsen när man ser hur folk beter sig, än värre är när man kommer på sig själv med att klicka på "skicka" lite för snabbt. Debatten skall absolut finnas (med Guds ord som grund för argumenten), men tonläget kan i många fall förändras till det bättre!

    Välsignelse!

    SvaraRadera