fredag 27 mars 2009

Livets Ord & Pingst Vs. Svenska Kyrkan

I dagen finns det två intressanta artiklar som på ett sätt berör samma ämne: alkoholen.

Iden ena bjuder Svenska Kyrkan på vin i sin mässmonter för att fler ska vilja lägga med Svenska Kyrkan i sitt reseprogram och i den andra tycker två kristna ledare att det ska finnas alkoholfria zoner.

Jag är själv en förespråkare för alkoholfria zoner så Ulfs och Sten-Gunnars artikel tycker jag är mycket bra.

Låt oss som kristna visa på ett annat liv. Låt oss våga visa att vi kan vara "annorlunda" utan att vara konstiga. Så många gånger har jag hört av icke kristna kompisar och kollegor att de tycker att det faktiskt är häftigt att jag inte har druckit något i hela mitt liv. Några har faktiskt också sagt att -"Jag skulle också vilja kunna avstå som du".

Jag tycker att vi har släppt efter lite för mycket i frikyrkorna, vilket har medfört en liberalare syn på alkoholen. Jag tror att vi kan ändra på det genom att visa att man klarar sig mycket bra utan alkohol och ge de som idag sitter fast i ett alkoholberoende, en plats där de kan komma och andas ut, och låt det vara i våra kyrkor.

En släkting till mig har jobbat på Edinstiftelsen och har stor erfarenhet av att hjälpa personer med olika missbruk. Han, Tommy bloggar på kastasten.se. Gå gärna in där och titta och diskutera med en person som har mycket kunskap inom detta område med att hjälpa människor. Men akta dig, han kan vara skarp i det han skriver....

Ha det bra!

söndag 22 mars 2009

Katoliker intar Världen idag....

Hej kära vänner!

Nu har det varit en del skriverier om att ngn person som är nyanställd på tidningen Världen idag ska vara katolik. Ett par bloggare skrev det som en fråga och har fått en del "slag" för det. De gick ut allt för tidigt med informationen som sen visade sig vara fel. Personerna ifråga har sagt att det var en miss att inte ha mer fakta. Bra!

En konstruktiv debatt kan aldrig byggas på antaganden eller fakta som inte har kollats upp. Jag tror att vi måste vara väldigt noga med vad vi släpper ut i bloggvärlden om vi ska kunna ha en bra diskusion om grundfrågorna. Att missa på ovan nämnda sätt ger bara andra sidan möjlighet att kommentera missen och inte svara på grundfrågan, vilket i sin tur inte leder till något konstruktivt.

Personligen pratade jag med en person som jobbar på tidningen Världen idag i fredags. Och han berättade för mig att varken redaktören eller chefredaktören var katoliker, men däremot var det en annan nyanställd person som visst var med i katolska kyrkan. Den personen har inte på det sättet en lika framträdande position på tidningen. Jag fick mig ett gott skratt där jag satt och pratade med personen, vilken fars, från chefredaktör till redaktör till.....

Emanuel

lördag 7 mars 2009

Alkoholfritt uttalande

Trosrörelsens Predikantorganisation har gjort ett gemensamt uttalande om att de ska avstå från alkohol! Dagen skrev om detta och där kan man också läsa vilke de 40 personerna är som skrev under detta uttalande.

Nedan kan du läsa följande uttalande:

"Vi ser en oroande tendens att det sker en förvånansvärt snabb liberalisering av synen på alkohol inom kristna sammanhang där detta för bara några år sedan var otänkbart. I denna situation vill vi som pastorer och predikanter som företräder Trosrörelsens församlingar i Sverige uttala vårt starka stöd till en helnykter livsstil. ... Som undertecknare av detta uttalande har vi valt att leva nyktert och att avstå från alkohol samt att aktivt arbeta för att våra kyrkor ska bli alkoholfria miljöer."

Jag tycker att det är ett mycket bra intiativ även om jag personligen kanske tycker att det skulle vara mera av en självklarhet, men nu är det inte det. Så detta är ett bra steg i rätt riktning.

Det är skönt att dessa församlingsledare kommer jobba aktivt för att deras församlingar ska bli alkoholfria miljöer.

Låt oss alla i församlingarna runt om i landet ställa oss bakom dessa pastorer och ledare i deras kamp mot alkoholen och dess skadegörelse.

Jag tänker personligen prata med mina pastorer om det finns någon lista där jag som församlingsmedlem kan skirva upp mig och på det sättet visa att jag vill också vara med och verka för att min församling ska vara en alkoholfri miljö!

torsdag 5 mars 2009

Stoppa en tennismatch?!

Som ni säkert har läst så ska Sverige spela tennis mot Israel i Malmö i helgen. Bla Dagen och DN har skrivit om detta.

Jag lyssnade på P1 idagnär de disskuterade denna sak. En av debattörerna var Olof Holmgren som leder "Stoppa matchen". Han anser att detta är en "skam-match". Några av de andra debattörerna kom från idrotten och undrade varför sporten alltid ska betala och ta ställning mot en stats olika övertramp. De nämnde de massiva demonstrationerna inför OS i Peking. Nu en Davis-Cup match!?

Olof sa att "Alla länder som bombar idrottsanläggningar och dödar sportsmän skall bojkottas". Nu vet jag inte om jag tror att Israel har bombat ngn idrottsanläggning i Gaza med ngt syfte att stoppa deras idrottsutövningar.

Sedan kan man ha olika åsikter om kriget i sig i Gaza, men att stoppas en tennismatch, vad hjälper det?

Och om vi ska bojkotta alla länder enl. Olofs recept ovan så borde vi bojkotta Kina (mänskliga rättigheter), USA (kriget i Afghanistan och Irak) och Ryssland (Kriget och oegentligheterna mot olika länder i forna Sovjetunionen).

Och utan de tre länderna på en tävling så kommer det vara ganska tomt i startblocken.....eller??

Visst kan man vilja ens åsikt ska komma fram, men satsa på något som i så fall ger resultat.

söndag 1 mars 2009

Vilken dålig tröst

Jag läste en kort artikel i dagen idag.

Nu är det inte själva artikeln jag tänker på utan en del av innehållet, där de säger att dessa personer sökte tröst i alkoholen.

Tröst? I en flaska? Jag vill inte på något sätt raljera över dessa personers problem eller ensamhet, men har finns det massor att göra. Att "ta till flaskan" kan väl på sin höjd döva ensamheten eller ångesten men den kan aldrig sudda ut den. Nästa morgon finns tomrummet kvar som man försökte fylla eller blunda för dagen innan.

Som jag har skrivit förrut i ett inlägg så tror jag verkligen på att det ska finnas platser där det är fritt från alkohol. Och jag tror och tycker personligen att kyrkan ska vara en sådan plats. vi har så mycket som vi kan ge dessa sargade personer som försöker hitta sin tröst i flaskan.

Vi som kristna har ju funnit en person som har fyllt vårat tomrum och det är vår uppgift att ge det vidare. Låt oss vara öppna för dessa människor och visa de på Jesus som både vill och kan fylla alla personers tomrum utan att ge en obehaglig baksmälla dagen efter.

Det är inte lätt att "hitta" alla dessa personer som kanske inte alltid vill skylta med sin ensamhet eller ångest, men låt oss leva ett liv utan alkohol och be att vi hittar dessa sargade personer så att vi får möjligheten att ge dem gåvan som vi har fått.

Bibeln säger att den som vederkvicker andra blir själv vederkvickt, så låt oss leva för andra den kommande veckan så kommer vi själva att vara saliga hela veckan.