lördag 31 januari 2009

Du som vill påverka - var sitter du?

Igår var jag med mina barn på Fyrishov och badade hela kvällen - riktigt roligt!

Där träffade jag en kompis och vi satt i en av poolerna och snackade när våra barn lekte. Han sa en sak som jag har funderat en del över:

"Om du vill vara med och påverka så kan du inte sitta på läktaren och gnälla, du måste vara med och bära frukt - då kommer folk att lyssna på dig."

Det ligger väldigt mycket i det han säger, eller hur!?

Det finns många som på ett sätt sitter på läktaren och gnäller och sen undrar varför ingen lyssnar.... Vi kan alla ha varit där att vi har stått på sidan och inte alltid varit så engagerade, men det går att ändra på.
Det är inte fel att ha frågor eller tycka att något som händer i ett sammanhang är konstigt eller fel. Det som kan bli fel är i vilken attityd vi ställer frågorna eller hur vi framför våra undringar.

Har du en fråga/ undring och ställer den i en ödmjuk ton så tror jag att det är få personer som inte skulle svara på det.
Jag pratade med en kollega för ett tag sen om detta. Både han och jag kan ibland ställa massa frågor på det som sägs från cheferna för att vi verkligen vill förstå och kunna stå för det ut mot våra kunder. Och om man då inte får svar så kan det ibland kännas som om det som sägs inte alltid är helt igenomtänkt. Därför tror jag att det är viktigt för oss alla att tänka igenom det vi säger så vi vet att det "håller". Det kanske skulle göra att vi säger mycket mindre till varandra....

Ha en underbar dag!

Emanuel

onsdag 28 januari 2009

Minnesdag för de som omkom under förintelsen

Jag har precis lyssnat färdigt på alla talare som på Livets Ord, idag, hedrade minnet av de judar som omkom under förintelsen. Lyssna gärna själv här.

Vilken historia detta folk har haft och vilka öden. Man kan inte annat än känna med dessa människor. Detta är en historisk tragedi som ALDRIG får upprepas. Men då måste du och jag göra något. Nedan följar några egna tankar och en del citat från kvällens talare.

Ulf Ekman: "Vad vore vi idag utan deras (judarnas) tro och deras skrifter"

En av talarna var Cecilia Wikström (Fp). Med sådana personer i riksdagen har Sverige en framtid. Hon vågar tala och är inte tyst!
Du och jag får inte vara tyst. Varthelst antisemitismen visar sig så måste vi våga stå upp för sanningen. Tystnaden är farlig. Den kan bereda väg för historien att upprepa sig.

En annan talare, Franz T. Cohn berättade om sin familj och deras umbäranden. Att se och höra en överlevare är rörande och respektingivande. Att en person som har upplevt så mycket hat kan stå upp och berätta utan att hata tillbaka är ett enda stort mirakel.

Sedan hade Livets Ord besök av Israels ambassadör, Mr. Benny Dagan. Det första han sa var att "jag vet att vi kan räkna med er" (LO). Han blev abrupt avbruten av ngr. personer som började skrika och vill störa. Då ställde sig alla människor upp i lokalen och började spontant sjunga -Vi välsignar Dig Israel, tills personerna hade lämnat lokalen. Ambassadörens direkta kommentar var: "Jag sa ju att vi kunde räkna med er"

Alla kan inte gör allt men alla kan göra någonting. Du och jag kan bestämma oss för att stå för sanningen och inte vara tysta. Låt oss be om mod att våga tala när det hettar till kring detta ämne, på vilken plats det än sker.

Jag är stolt att säga:

Jag älskar det Judiska folket & jag ber om frid över Jerusalem.

Emanuel

måndag 26 januari 2009

Blockera, blockera inte....

Debatterna går höga runt om i bloggvärlden. Man kan sitta i sitt hem framför datorn och tycka om allt möjligt och omöjligt. Att man inte möter en person öga mot öga gör att en del personer vågar ta i när man säger sin mening och för en del innebär "det dolda" att man kanske vågar säga sin mening överhuvudtaget.

En del debatter tenderar att gå över styr. Man kanske väljer hårdare uttryck än vad brukligt är. Ibland så får man inte de svar man vill ha och då tar man i eller så får man inte svar på sina frågor vilket upprör en del känslor.

Jag tycker att vi borde kunna "dämpa" debattens tonläge i många fall. Vi måste trots våra "rätta" argument vara så pass känsliga för den personen via debatterar med att vi använder ett vårdat och korrekt språk.

Sedan bör det ju inte vara så att när man har gett sig ut i bloggvärlden för att debattera, att man undviker att svara på konkreta och relevanta frågor. Har man startat en debatt så kan det ibland kännas som lite obligatoriskt att svara om man ex. har varit otydlig eller om man har skrivit något i vetskap om att det är lite provocerande.


Man brukar säga att det är aldrig ens fel att två träter och det kan väl gälla även här. Man får ge och ta. Men om man beter sig sjyst så har man all rätt att få samma behandling tillbaka.

Att sitta och kasta paj på varandra gör ju ingen nytta. Att vara den som kommer med det fyndigaste "påhoppet" hjälper inte heller någonting. Låt oss sluta kasta sand på varandra och ta tillbaka debatten till kärnfrågorna. För som det är nu så har en del debatter spunnit upp sig så i varv att det som nu debatteras är saker som är helt irrelevanta till frågans ursprung.

Låt oss använda bloggvärlden till att föra en sund debatt om det vi tycker är av värde och låt oss alltid tänka på att bakom varje bloggsite sitter en människa av kött och blod, som är värd all respekt och som också skall respektera andra.

Några små tankar om en stor värld!

Emanuel

söndag 25 januari 2009

Nu var det länge sedan igen....

Då var man tvungen att skriva det igen....

....att det var länge sedan man var ute och bloggade.

Jag ska göra ett nytt försök att komma igång igen, och varför det?
Jo, för nu blixtrar det i bloggosfären.

Det finns en del saker som jag skulle vilja kommentera och skriva om, både "seriöst" och mindre seriöst. De saker jag skulle vilja skriva om är dessa:

1. Enheten som det skrivs så mycket om från alla håll och kanter
2. Israel som ligger mig varmt om hjärtat
3. Bloggandet som fenomen

Ja, det är en del stora ämnen, men det kan bli kul.